naar startpagina

de "wervelwind" van 21-oktober 2004 in Neede

Op deze pagina ziet U een verslag van de passage van een koufront op donderdag-ochtend 21-oktober 2004 over het oosten van Nederland.

Woensdag en donderdag 20- en 21-oktober 2004 waren twee opmerkelijke etmalen. Op woensdag werd landelijk de hoogste temperatuur bereikt op het KNMI-station Ell in Limburg met 20,3ºC. In Borculo was het maximum die dag 15,9ºC. Woensdagavond brak er onweer los die plaatselijk nog behoorlijk heftig was en in Borculo leverde dat nog 8 mm aan neerslag op. Maar na de passage van het onweerscomplex ging de temperatuur niet in dalende lijn, rond middernacht was het in Zuid-Limburg nog bijna 20ºC en in Borculo 16ºC. Even na middernacht ging de temperatuur iets in dalende lijn tot rond 15ºC om vervolgens rond 3uur in de nacht weer in stijgende lijn te gaan. Donderdagmorgen 21-oktober om 7 uur was het in Borculo nog 16,3ºC. In Miste bij Winterswijk zelfs 16,9ºC en in Silvolde 16,8ºC. Vanaf 7 uur donderdagmorgen passeerde er een koufront die behoorde bij een depressie die boven de Britse Eilanden lag en die inmiddels was uitgediept tot 973 hpa. De passage van dit koufront leverde in Borculo nog 5 mm neerslag op en binnen een half uur een temperatuurdaling tot 13ºC en het minimum werd bereikt even na half tien in de ochtend met 10,6ºC. Totaal aan neerslag vanaf woensdagavond tot donderdagochtend 9 uur was in Borculo 14 mm, Gaanderen 16 mm en in Arnhem 18,7 mm. Opmerkelijk was dat de nacht-temperaturen hoger waren dan overdag want overdag kwam de temperatuur in Borculo niet hoger dan 14,8ºC.

Maar het opruimen van de warme lucht ging niet bepaald geruisloos. Tussen Neede en Diepenheim werd over een lengte van ongeveer 100 meter en een breedte van 40 meter veel schade aangericht aan bomen. Vele bomen waren ontworteld of omgewaaid en diverse bomen waren ook tot halverwege de stam getordeerd. Het leek er sterk op dat hier een wervelwind of windhoos in aktie was geweest. De weg van Neede naar Diepenheim was uren afgesloten. De plaats des onheil is ongeveer 10 km vanaf Borculo. Wonder boven wonder was er slechts èèn licht gewonde.
De vraag is natuurlijk of het om een windhoos ging of niet. Dat het een windhoos is geweest is niet onmogelijk want er stond in die nacht en ochtend een windschering. Dit wil zeggen aan het aardoppervlak stond een zuidoosten wind en in de hogere delen van de atmosfeer een zuidwesten wind die behoorlijk toenam. Dit werd duidelijk na bestudering van de grafiek van de ballonoplating van de KNMI in De Bilt. Maar net zo goed kunnen zware windstoten hiervan de oorzaak geweest zijn omdat het koufront als een sneltrekkende aktieve buienlijn overkwam. Als het een windhoos geweest zou zijn dan had deze waarschijnlijk een kracht van F0-F1. Een kracht van F0-F1 behoort bij de krachten-schaal van Fujita waarmee de krachten van tornado's (windhozen) wordt aangegeven. F0 staat voor windsnelheden van 64-117 km/h en F1 staat voor 118-180 km/h. De schaal van Fujita gaat t/m F5 en F5 zijn windsnelheden van meer dan 418 km/h.

Volgens de allerlaatste berichten afkomstig van de KNMI is het zeer waarschijnlijk dat het hier toch om een windhoos ging.

Ondergetekende heeft de hieronder geplaatste foto's daarvan gemaakt.

  

  

  

  

  

  .............gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. 
Volgens wel ingelichte kringen was er slechts èèn lichtgewonde.

Het grappige was wel dat deze hieronder op de foto er wel bleekjes bij stond maar het wonder boven wonder wel had overleeft.

 

 


vragen? stuur een email naar:  hj.dute@hccnet.nl

naar startpagina



copyright: weerstation-borculo  (Herman Dute)