naar startpagina

      

Het "weer-weetje" van de dag ........

UPDATE WEBSITE WEERSTATION BORCULO

Door persoonlijke omstandigheden kan het van tijd tot tijd voorkomen dat de website van "Weerstation Borculo" niet is bijgewerkt zoals U altijd gewend was. De meeste links blijven wel "up to date", daar deze volledig geautomatiseerd zijn. Maar wees gerust, het weer gaat gewoon door, oftewel:


wist U dat.........

Laagste temperatuur 3e-decade augustus sinds 1981 in Borculo, 29 augustus:

3,5°C    in      1993

Hoogste temperatuur 3e-decade augustus sinds 1981 in Borculo, 25 augustus:

33°C    in      2016

Natste 3e-decade augustus in Borculo sinds 1981:

168 mm    in      2010

Zonnigste 3e-decade augustus in Borculo sinds 1995:

105 uur zon    in      2016


Dedemsvaart en Twente 22 augustus 1973, laagste temperatuur 3e-decade augustus voor Nederland:

1,3°C

Warnsveld 23 augustus 1944, hoogste temperatuur 3e-decade augustus voor Nederland:

38,6°C


EXTREMEN KNMI-STATIONS 21 AUGUSTUS

MAANDAG 21 AUGUSTUS 2017
 laagste temperatuur:  6,9°C Heino tot 15,1°C Hoek van Holland
hoogste temperatuur:  22,9°C Eindhoven tot 18,8°C Vlieland
neerslag in de nacht 1 mm Lauwersoog en overdag 0,4 mm Schiphol
zon: 11,5 uur Lauwersoog tot 1,9 uur o.a. De Bilt
hoogste windstoot 32 km/uur Lauwersoog 

EEN JAAR GELEDEN 21 AUGUSTUS 2016
   laagste temperatuur:  12,7°C Hoogeveen tot 15,4°C Terschelling
hoogste temperatuur:  21,7°C Nieuw Beerta tot 19°C Twente
neerslag in de nacht 25 mm Wijk aan Zee en overdag 39 mm Schiphol
zon: ~7,5 uur Den Helder tot ~2 uur o.a. Hupsel
hoogste windstoot 76 km/uur Wijk aan Zee 


Hint van de volksweerkunde..........
Als de augustuszon al zeer vroeg schijnt, brengt de middag het dikwijls niet tot een goed eind!
 

Voor het laatste weernieuws klik op onderstaande logo's!

VWK

       


Klik op onderstaande logo voor het laatste nieuws uit de ruimte!


Weer-weetje van de dag met foto ...... maandag 21 augustus!

ACTUEEL

In de nacht naar maandag 21 augustus koelde het nog aardig af met op 17 van de 33 KNMI-stations een minimum-temperatuur onder de 10°C. Aan de grond op de KNMI-stations Den Helder en Twente als enige onder de 5°C.
In de nacht naar maandag 21 augustus minimum-temperaturen van 6,9°C op het KNMI-station Heino tot 15,1°C op het KNMI-station Hoek van Holland. Aan de grond de laagste temperatuur op het KNMI-station Twente met 4,6°C. In Borculo daalde de temperatuur tot 9°C in de weerhut. De meeste neerslag viel in de nacht naar maandag 21 augustus op het KNMI-station Lauwersoog met één millimeter. In Borculo geen neerslag in de nacht naar maandag.

Onderstaande satellietfoto en radarbeeld is van de vroege maandagochtend 21 augustus, lichte buitjes boven het midden van het land.

  

Maandag 21 augustus begon in het grootste deel van het land met zon. In het midden van het land een lijn met meer bewolking waaruit ook wat lichte buitjes vielen. Deze lijn was nog wel zo onstabiel om op enkele plaatsen tot de vorming van een tuba te komen, een uitstulping aan de onderzijde van de wolk die als het de grond raakt een windhoos wordt genoemd. Het ging hier wel om een zeer lichte vorm. Verder in het zuidwesten de voorste begrenzing van een groter gebied met bewolking. In de loop van maandag een toename van de bewolking. De meeste zon was er voor de noordelijke regio's van het land.
Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 22,9°C op het KNMI-station Eindhoven tot 18,8°C op het KNMI-station Vlieland. Het KNMI-station Schiphol ving overdag de meeste neerslag op met 0,4 millimeter. Het KNMI-station Lauwersoog had de meeste zonuren met 11,5 uur, daarentegen op de KNMI-stations De Bilt en Westdorpe 1,9 uur zon. In Borculo een maximum-temperatuur van 21,7°C en daarbij 5,6 uur zon. Verder viel er in Borculo overdag geen neerslag.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide, een teken dat het grootste deel van de zomerperiode er op zit.

Thermisch gaan we er deze week weer op vooruit na het thermisch dipje van het afgelopen weekend. De zomerse grens van 25°C komt met name woensdag binnen bereik. De teller van zomerse dagen staat voor augustus in Borculo t/m maandag op twee en daarmee precies gelijk met vorig jaar t/m 21 augustus. Normaal voor de hele maand is voor Borculo in augustus negen zomerse dagen. Gelet op de verwachtingen voor de laatste periode van augustus zit dat er niet meer in. Vorig jaar augustus hebben we dat aantal in Borculo precies gehaald.
In 2015 op 21 augustus wel een zomerse dag in Borculo en daarmee stond augustus op tien zomerse dagen en dat zou nog oplopen tot 15. In 2011 kon Borculo op 21 augustus met 28,5°C de vierde zomerse dag van augustus 2011 noteren en dat was er één meer dan in 2010 in de hele maand augustus. In augustus 2012 t/m 21 augustus 11 zomerse dagen, in augustus 2013 en ook in augustus 2014 t/m 21 augustus zes zomerse dagen. Koploper is augustus 1997 in Borculo met totaal 20 zomerse dagen, daarentegen in augustus 2006 slechts twee zomerse dagen.

Onderstaande foto maakte Frans Sijmons uit Klausheide. De frisse kleur groen was er niet meer in de natuur op 21 augustus 2014. Bladeren werden aangetast door schimmels en insecten. Sommige bomen lieten al gedeeltelijk het blad vallen. Maar er kwamen al wel mooie herfstkleuren tevoorschijn en in de vroege ochtend proef je al een beetje herfst en de kans op mist wordt weer groter. Ondergetekende viel het deze dagen ook op dat in de Achterhoek op sommige plaatsen de bladeren ook al vielen en ook eikels. Met name deze laatste is voor fietsers soms bijzonder onaangenaam om daar kennis mee te maken.

Kijken we naar het aantal onweersdagen dan komen we in Borculo deze maand inmiddels uit op twee onweersdagen t/m maandag 21 augustus, evenveel als vorig jaar en in 2015 t/m 21 augustus. Inmiddels telt de zomer van 2017 in Borculo elf onweersdagen tegen vorig jaar over dezelfde periode 12 onweersdagen en in 2015 acht over dezelfde periode. Gemiddeld voor de hele zomerperiode is voor Borculo twaalf dagen met onweer.
De zomer van 2010 telde over drie maanden precies twaalf onweersdagen. In 2011 op 21 augustus onweer in Borculo en dat was de twaalfde dag van de zomer van 2011 met onweer en dat zou nog oplopen tot 14 voor de hele zomer. In de zomer van 2012 t/m 21 augustus negen onweersdagen en voor de hele zomerperiode tien onweersdagen. De zomer van 2013 stond t/m 21 augustus op zes onweersdagen en daar bleef het ook bij. In de zomer van 2014 t/m 21 augustus 14 onweersdagen en dat liep nog op tot 15 voor de hele zomerperiode. De zomer van 2015 kwam tot elf onweersdagen en de zomer van 2016 tot 13 onweersdagen. De zomer van 1997 is in Borculo nog koploper met 20 onweersdagen en daarentegen in de zomer van 1995 slechts vier dagen met onweer. 

Onderstaande foto is van de zon, wat is daaraan zo bijzonder?

Bovenstaande foto laat een enorme protuberans (zonnevlam) zien op de zon en als je goed kijkt in de vorm van een Eiffeltoren of giraffe. De protuberans op bovenstaande foto heeft wel een diameter van zeven keer de diameter van de aarde en dat komt neer op ongeveer 90.000 kilometer.
Zo’n protuberans is een lange, grillig gevormde materie-uitstoot in de atmosfeer van de zon. Kijk je niet aan de rand, maar tegen de zonneschijf aan dat ziet zo’n protuberans er donker uit en dan spreken we van een filament of zonnevlek. Protuberansen kunnen ongeveer 50.000 tot 100.000 kilometer boven het oppervlak van de zon uitsteken. De grootste die ooit werd waargenomen was 350.000 kilometer hoog en vormde een boog van 700.000 kilometer.

Aangenomen wordt dat sommige protuberansen ontstaan door explosies op het zonneoppervlak doordat er een leemte ontstaat in de magnetische velden waardoor energie kan ontsnappen. Sommige zonnevlammen zijn zo intens dat daardoor op aarde elektriciteitscentrales en radioverbindingen kunnen uitvallen. Zonnevlammen, protuberansen en andere verschijnselen als zonnevlekken, daarover bestaat nog veel onduidelijkheid.
Protuberansen werden eind 19e eeuw voor het eerst ontdekt na een onderzoek van zonlicht door de Fransman Jules Janssen en de Brit Sir Joseph Norman Lockver. Op 18 augustus 1868, tijdens de zonsverduistering van die dag, ontdekten de wetenschappers een gele lichtstraal die duidelijk zichtbaar was in de toen zichtbare protuberansen.

HET WEER EEN JAAR GELEDEN

Een jaar geleden in de nacht naar zondag 21 augustus (2016) in het westen zware buien met veel neerslag, op veel plaatsen tot ruimschoots in de dubbele cijfers. In het oosten veel droger tot overwegend droog voor de meeste plaatsen. Wel trok er zaterdagavond nog een buienlijntje over de oostelijke delen van het land.
In de nacht naar zondag 21 augustus 2016 minimum-temperaturen van 12,7°C op het KNMI-station Hoogeveen tot 15,4°C op het KNMI-station Terschelling. In Borculo daalde de temperatuur tot 14,3°C. Neerslag viel er in de nacht naar zondag 21 augustus 2016 25 millimeter op het KNMI-station Wijk aan Zee. In Borculo viel in de nacht naar zondag 21 augustus 2016 0,4 millimeter en dat was van het buienlijntje later op zaterdagavond.

Onderstaande radarbeeld links is van zondagochtend en rechtsonder van zondagmiddag 21 augustus 2016, buien in het westen die oostwaarts trokken!

  

Zondag 21 augustus 2016 overdag trok de buienactiviteit verder oostwaarts over het land. In het oosten viel het zondagochtend nog mee met verspreid enkele lichte buitjes, in Borculo bleef het zo goed als droog tot in de middag. De zwaarste buien in het oosten zondagmiddag. Lokaal gingen de buien gepaard met veel neerslag en daarbij ook onweer, hagel en een vlagerige wind. De wind trok lokaal behoorlijk aan tijdens buien, o.a. in Vorden was de wind wel zo sterk dat er op diverse plaatsen takken afbraken met alle gevolgen van dien.
In de loop van zondagmiddag werd het vanuit het westen geleidelijk aan droger, in het oosten pas zondagavond. Voor de zon was niet veel ruimte op zondag, pas later op zondagmiddag vanuit het westen wat bredere opklaringen.
Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 21,7°C op het KNMI-station Nieuw Beerta tot 19°C op het KNMI-station Twente. Het KNMI-station Schiphol ving de meeste neerslag overdag op met 39 millimeter. Het KNMI-station Den Helder had de meeste zonuren met rond 7,5 uur, daarentegen op de KNMI-stations Arcen, Hupsel en Twente ruim twee uur zon. Het KNMI-station Wijk aan Zee kwam nog tot een hoogste windstoot van 76 kilometer per uur.
In Borculo een maximum-temperatuur van 19,8°C en daarbij 1,1 uur zon. Verder viel er in Borculo overdag 4,8 millimeter en daarmee een etmaaltotaal van 5,6 millimeter. Veel natter was het in Meddo bij Winterswijk met 16 millimeter.

Tot rond het middaguur van zondag 21 augustus 2016 kwam Uitdam uit op 26 millimeter, Alkmaar-Vroonermeer 29 millimeter, Zaandam 31 millimeter, Zuiderwoude en Landsmeer (eind van de middag) 32 millimeter, Wieringerwaard en Haamstede 36 millimeter en Hoek van Holland 37 millimeter. In de regio Roelofarendsveen werd tot 51 millimeter afgetapt. Op Schiphol zat aan het eind van de middag 45 millimeter in de regenmeter daar was sinds vrijdagmiddag 19 augustus al 77 millimeter gevallen.

Onderstaande foto maakte Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk zondag 21 augustus 2016, daar viel 16 millimeter!

EEN DUIK IN HET VERLEDEN

In de avond van 20 augustus 2014 kwam het met name in de regio Alkmaar tot enkele hele zware buien met onweer. Zo viel er in 10 minuten 18 millimeter regen en daarmee kwam het augustus-neerslagtotaal uit op 165 millimeter! 

In 2011 op 21 augustus op het KNMI-station Maastricht met 29,9°C de hoogste temperatuur van augustus 2011.

In 2010 in de nacht naar 21 augustus voor de tweede nacht op rij het laagste en hoogste landelijke minimum van de KNMI-stations in Ell en Wijk aan Zee en daarbij was Wijk aan Zee voor de derde nacht op rij het warmste plekje van het land. Met een minimum in de nacht naar 21 augustus 2010 van 18,9°C op het KNMI-station Wijk aan Zee was het ook landelijk de warmste nacht van augustus 2010 de oogstmaand.
Op onderstaande foto het KNMI-station Wijk aan Zee in de duinen aldaar.

Op 21 augustus 2004 viel er in Harlingen 56 millimeter neerslag.

Op 21 augustus 2002 viel er in Breda-Haagse Beemden 62 millimeter neerslag.

Op 21 augustus 1959 vielen op Schouwen-Duiveland hagelstenen van vier centimeter doorsnede.

In 1932 kwam er op 21 augustus een eind aan de negende landelijke hittegolf sinds 1901 en die was begonnen op 10 augustus, totaal tijdens deze hittegolf 12 zomerse en 3 tropische dagen. Door de homogenisatie van data door het KNMI is deze hittegolf verdwenen uit de lijst.

In 1912 vanaf 21 augustus een kletsnatte tiendaagse periode met op het KNMI-station De Bilt 142 millimeter neerslag.

 Onderstaande foto maakte Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk in de ochtend 21 augustus. Het was daar evenals elders in de Achterhoek en Twente geruime tijd mistig. Zo was het om 9.30 uur in Borculo nog maar 10,2°C en in Heerde al 16,2°C en Emmeloord 17,8°C.

OPWARMING AARDE

De temperatuur op aarde is in geen 1000 jaren zo hoog geweest en de door mensen veroorzaakte opwarming begint haar stempel te drukken op de dieren- en plantenwereld. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in een rapport. In de afgelopen 30 jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde elk jaar met 0,2°C gestegen, zo hebben onderzoekers vastgesteld. De onderzoekers verwijzen naar een artikel in het tijdschrift Nature, waaruit blijkt dat 1700 planten-, dier- en insektensoorten zich richting de aardpolen beginnen te verplaatsen, in de tweede helft van de 20ste eeuw met gemiddeld 6,5 kilometer per tien jaar. De opwarming verloopt sneller op het noordelijk halfrond, omdat het smeltende ijs daar land en gesteente blootlegt, die sneller opwarmen dan de watermassa's in de zuidelijke oceanen. Maar ook in het zuiden is een temperatuurstijging waarneembaar, die net als het klimaatverschijnsel El Niño gepaard kan gaan met meer stormen en noodweer.

Onderstaand plaatje zegt genoeg!

Volgens onderzoekers is de opwarming op aarde nog maar 1°C verwijderd van de hoogste temperatuur sinds een miljoen jaar. Wanneer de opwarming van de aarde nog 2°C-3°C verder gaat zullen wij waarschijnlijk veranderingen zien die van de aarde een andere planeet maken dan wij kennen, dat voorspellen enkele onderzoekers. Volgens de onderzoekers is de laatste periode waarin het zo warm was ongeveer drie miljoen jaar geleden, toen het zeeniveau 25 meter hoger lag dan nu.

In augustus kan het vaak flink warm zijn, in Nederland is het aan de kust zelfs de warmste maand van het jaar. Dit komt doordat het zeewater langzaam opwarmt en de hoogste temperatuur pas aan het eind van de zomer bereikt. Daardoor blijft het aan de kust ook in de nachten warm. Zo heeft Vlissingen een gemiddelde minimum-temperatuur van 14,4°C, maar in het binnenland ligt het gemiddeld minimum rond 10°C. Soms kan in windstille en koude nachten het kwik landinwaarts aan het einde van de maand alweer dalen tot in de buurt van het vriespunt. In augustus komt het soms tot een landelijke hittegolf. Zelfs in de tweede helft van de maand kan het nog zeer warm zijn. In de afgelopen honderd jaar hadden we vier hittegolven die pas in de tweede helft van augustus begonnen. In 1930 en 1942 begon pas op 26 augustus de hittegolf.
Door de homogenisatie van data door het KNMI zijn er nu nog maar twee hittegolven in de tweede augustushelft begonnen sinds 1901. De hittegolven van augustus 1930 en 1942 zijn uit de lijst verdwenen.


MAAND-OVERZICHT

TWEEDE DECADE AUGUSTUS 2017

De tweede decade van augustus 2017 is in Borculo afgesloten met een etmaalgemiddelde van 17,4°C tegen vorig jaar 17,2°C, in 2015 was dat 18,5°C en in 2014 15,4°C. Normaal voor de tweede decade van augustus is voor Borculo een etmaalgemiddelde van 18,2°C. In 2014 de "koudste" tweede decade van augustus sinds 1981 voor Borculo, hiervoor waren dat de tweede augustus-decades van 1992 en 1999 met 15,6°C. De warmste tweede decade van augustus had Borculo in 1997 met 22°C.
Neerslag viel er in de tweede tiendaagse van augustus 35 millimeter tegen vorig jaar acht millimeter en in 2015 88 millimeter. Normaal valt er gemiddeld 27 millimeter in Borculo. In 2015 voor Borculo de natste tweede decade van augustus sinds 1981. Hiervoor was dat de tweede decade van augustus 2004 met 76 millimeter, wat een verschil met de droogste tweede augustus-decade van 1995 met 0,5 millimeter.
De zon scheen 37 uur tegen vorig jaar 75 uur en in 2015 54 uur. Normaal voor Borculo is rond 61 uur zon. In 2012 met 93 uur zon de zonnigste tweede augustus-decade sinds het begin van de reguliere zonurenmeting in Borculo in 1995. De somberste tweede decade van augustus had Borculo in 1999 met 31 uur.

EERSTE DECADE AUGUSTUS 2017

De eerste decade van augustus 2017 is donderdag 10 augustus in Borculo afgesloten met een etmaalgemiddelde van 18°C tegen vorig jaar 16,5°C en in 2015 19,2°C. In 2014 en 2013 nog hoger met respectievelijk 20,4°C en 20,6°C. In 2013 het hoogste etmaalgemiddelde voor de eerste augustus-decade sinds 2004 met 23,2°C. Normaal voor de eerste decade van augustus is voor Borculo een etmaalgemiddelde van 18,8°C. De warmste eerste decade van augustus had Borculo ook in 2004 met 23,2°C. Maar het kan ook nog veel koeler zoals in 1987 met 13,4°C.
De gemiddelde middagtemperatuur kwam dit jaar uit op 22,8°C tegen vorig jaar 20,6°C, in 2015 en 2014 25,6°C. Normaal is voor Borculo in de eerste decade van augustus een gemiddelde middagtemperatuur van 24,1°C. Het gemiddelde minimum was dit jaar 13,1°C tegen vorig jaar 12,5°C en in 2015 12,9°C.

Dit jaar in de eerste augustus-decade in Borculo evenals vorig jaar geen zomerse dag van 25°C of hoger, in 2015 waren dat er nog vijf. Dit jaar voor de tweede keer sinds 2010 geen zomerse dag in de eerste augustusdecade. In 2010 werd in de eerste decade van augustus voor het eerst sinds augustus 2005 de zomerse grens van 25°C in Borculo niet gehaald. In 2011 lukte dat wel in Borculo met drie zomerse dagen, in 2012 twee zomerse dagen, in 2013 in de eerste tien etmalen vijf zomerse dagen en in augustus 2014 in de eerste decade zes zomerse dagen.
Verder kwam Borculo tot tien warme dagen tegen vorig jaar zes warme dagen van 20°C en hoger in de eerste decade van augustus, dat waren er in 2015 ook tien. Vorig jaar het laagste aantal sinds 2006 die ook tot zes warme dagen kwam in de eerste augustusdecade. 
Neerslag viel er in de eerste tien etmalen van augustus 2017 acht millimeter tegen vorig jaar 27 millimeter en in 2015 16 millimeter, in 2014 veel natter met 51 millimeter. In de eerste decade van augustus 2011 viel er 65 millimeter en daarmee de natste eerste decade van augustus in Borculo sinds 1981. Normaal valt er rond 20 millimeter in de eerste augustus-decade in Borculo. Dit jaar voor Borculo de droogste eerste augustus-decade sinds 2004 met 0,4 millimer.
De zon scheen dit jaar in de eerste tien augustusdagen 46 uur tegen vorig jaar 42 uur en in 2015 91 uur. Normaal is voor Borculo 67 uur zon in de eerste tien dagen van augustus. In 2015 de zonnigste eerste decade van augustus sinds 2004 met 105 uur zon, vorig jaar de somberste sinds 2010 die niet verder kwam dan tot 38 uur zon.

Onderstaande foto maakte Gerard Kiewiet uit het Groningse Zuidhorn, er wordt wat "afgemekkerd" op het weer en dat ook deze zomer.

 

SEIZOENSVERWACHTING 2017 VOLGENS NOAA: (update 19 augustus)

De verwachting voor de zomer van 2017 is als volgt:
Juni
zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Normaal voor Borculo is voor juni een etmaalgemiddelde van 16,3°C, juni 2017 kwam in Borculo uit op 18,3°C en daarmee 2°C warmer dan normaal.
 Juli zou thermisch rond normaal verlopen, dat is ook uitgekomen. Normaal voor Borculo is voor juli een etmaalgemiddelde van 18,5°C, juli 2017 kwam in Borculo uit op 18,7°C en daarmee 0,2°C warmer dan normaal.
Augustus verloopt thermisch rond normaal.

De verwachting voor de herfst van 2017 is als volgt:
September en oktober verlopen thermisch rond normaal en november 0,5
°C-1°C warmer dan normaal.

De verwachting voor de winter van 2017/2018 is als volgt:
December, januari en februari verlopen 1
°C-2°C zachter dan normaal.

De verwachting voor de lente van 2017 was als volgt:
Maart zou thermisch 1°C-2°C zachter verlopen dan normaal, dat is deels uitgekomen, alleen het werd meer dan 2
°C. Normaal voor Borculo is voor maart een etmaalgemiddelde van 5,9°C, maart 2017 kwam in Borculo uit op 8,7°C en daarmee 2,8°C zachter dan normaal.
April zou thermisch 0,5°C-1°C zachter verlopen dan normaal, dat is niet uitgekomen. Normaal voor Borculo is voor april een etmaalgemiddelde van 9,6°C, april 2017 kwam in Borculo uit op 8,3°C en daarmee 1,3°C kouder dan normaal.
Mei zou thermisch rond normaal verlopen, dat is niet uitgekomen. Normaal voor Borculo is voor mei een etmaalgemiddelde van 13,7°C, mei 2017 kwam in Borculo uit op 15,7°C en daarmee 2°C warmer dan normaal.

 

vragen? stuur een email naar: hj.dute@hccnet.nl

naar startpagina


copyright: weerstation-borculo  (Herman Dute)